Thursday, June 11, 2015

Cara mudah semak baki pinjaman dengan Ambank Online

Bagi sesapa yang mempunyai pinjaman dengan ambank... xkira la pinjaman apa... Loan ruman ke loan kereta... Skang nih ada cara mudah untuk korg cek baki pinjaman korg...

Cara nih yang aku dapat hanya dengan ambank jer ye.. Bank lain aku xsure.. Walaupun korg xmempunyai akaun simpanan di bank tersebut...

Caranya mudah ajer..


1. Log in ke ambank online.. link kat sini ------>> https://ambank.amonline.com.my/ Korg akan dapat interface macam kat atas nih..

2. Klik kat First time login


3. Next.. klik je I Agree.. xyah susah2 nak baca tnc..


4. Isi segala details kat sini... Contoh.. kalau korg pilih Card/Account Type korg Auto Financing, akan appear Account No & Loan Financing Amount kat bawah acc. type tadi...

Account no kalau untuk hire purchase, boleh semak kat account no. yang korg bayar tetiap bulan.. Kalau korg bayar guna no. plat kenderaan sekali pun, bila kuar resit, kat resit tuh akan tulis sekali no. account.. Xcaya, cuba cek..

Loan amount pulak, kena tulis ngam2 macam yang bank bagi loan amount tetiap bulan masa awal2 korg dapat loan dulu.. Contoh: RM 221 kena masukkan RM221.. bukan RM230..

5. Dah isi segala details, tekan je submit..

6. Siap.. Confirmation email akan dihantar ke email yang korg register..

Kemudian, untuk cek baki pinjaman korg, klik bagi login... Bila dah login, akan kuar pulak interface camnih..


Pastuh, klik kat my account, view balance & transaction..


Akan kuar la details pinjaman korg.... Dan senang nak detect bapa banyak lagi hutang kita yang tinggal...



Harap membantu!




Chow!


18 orang yang nak merapu jugak!:

Puteri Beribiru said... [Jawab balik]

bagus ek boleh check secara online camni

Zefa NorAsmara said... [Jawab balik]

Bagus3x.. Senang nak cek baki mcm ni. Dulu ada gak pinjaman dgn Ambank beli kereta. Tp sekarang setel dah, alhamdulillah..

Anonymous said... [Jawab balik]

camner lak klu kita nak tahu brapa bulan yg tertunggak tuh ??
or call bank terus tanya...

Anonymous said... [Jawab balik]

kluar loan no..isi dlm no akaun tu tak bleh..dia rejek..cek dlm tu suruh masuk 14digit..tp dlm slip pembayaran tu 13jek

Anonymous said... [Jawab balik]

hah, nk kritik la tu kn....

lantak korg la...

aku publish jer suma..haha

Anonymous said... [Jawab balik]

klu bayar on9 blh x klu xde accout ambank

Elle said... [Jawab balik]

Thanx 4 d entry..sharing is caring..wujud dah 1 lgi acc hujung jari makcik ..hihi

suzieye said... [Jawab balik]

xberjaya buat la....
keluo camni
199999 - TRANSACTION PROCESSING ERROR
camne tu yep

AYuNG said... [Jawab balik]

@Anonymous

Nak tau berapa yg tertunggak, dari website ambank online ni je pun kita boleh trace dah..

Harap membantu!

AYuNG said... [Jawab balik]

@suzieye

Cuba try balik kemudian, mungkin line bank problem..

Harap membantu!

AYuNG said... [Jawab balik]

@Anonymous


Boleh je, xda masalah.. Sebab saya pun xda akaun bank dengan ambank..

Harap membantu!

Topex Zaharin said... [Jawab balik]

assalam,utk isi ruangan card/accaunt type tu, kalu kita bayar bulan2 bank in ke dlm mesin cash deposit tu kita kena klik apa ye type dia?
sbb takut salah klik je...

Anonymous said... [Jawab balik]

salam...nk tnya knp keluar item 100010 invalid amount..tu pe bndanya..

AYuNG said... [Jawab balik]

@Topex Zaharin

Kalau bayar utk loan, click loan type..

Harap membantu..

:-)

AYuNG said... [Jawab balik]

@Anonymous

Cuba try balik kemudian, mungkin line problem..

Harap membantu..

:-)

Anonymous said... [Jawab balik]

Assalamualaikum tuan , terima kasih atas info ini byk membantu

Anonymous said... [Jawab balik]

saya tak dapat jgak, kluar cam gini
199999 - TRANSACTION PROCESSING ERROR
dah 5- 6 kali cuba,, stay x dpt

N.aida. Z said... [Jawab balik]

Thanks awak share info ni. Sangat-sangat membantu :)