Thursday, October 29, 2015

Tips Beli Tiket Kapal Terbang murah

Zaman skang nih bukan macam zaman dulu dah... Now everyone can fly.. Kalau dulu ye, nak naik flight tuh jauh sekali kan... Tambang pulak mahal..

So, untuk dapatkan tiket murah, kena rajin2 cek website airlines, contohnya.. AirAsia, Malaysia Airlines, Malindo Air, and so on... Tapi untuk dapatkan zero fare, korg boleh cek dengan website Air Asia..

Zero fare nih bukan bermaksud korg xperlu bayar apa2.. Zero fare means untuk fare tuh zero but still korg kena bayar untuk airport tax..

1. Rajin2 cek kat website airlines yang macam aku bgtau kat atas tuh.. Contohnya airlines yang selalu buat promotion Air Asia..

2. Kena readykan duit dalam account korg... In case terjumpa pulak tiket murah, so dah boleh grab... Booking tiket bukan bermaksud xperlu bayar apa2, korg still kena beli & bayar untuk harga tiket tersebut...Walaupun date yang korg beli tuh setahun ke hadapan...Yela, airlines pun pandai jugak buat marketing..Kena la jaga periuk nasi dorg jugak...Kalau korg duk booking je, tetiba xpergi, dorg jugak yang rugi..

3. Carik destinasi yang korg nak.... Nak cari tambang yang betul2 murah, kena tengok kat fare tuh.. Kalau tulis RM0.00 (Zero) means tuh yang paling murah.... & Tax tuh kalau korg tengok harga memang fix.. Xkan pernah ada zero kat tax tuh...

4. Dah setel cari destinasi, isi details dan bayar... Korg boleh bayar online macam maybank2u ke, cimb clicks ke.. Dan jugak boleh bayar guna kredit card bagi sesapa yang ada...

5. Siap! Itinerary receipt akan dihantar ke email korg...


So...skang nih memang dah mudah sangat kan... Domestic korg boleh dapat serendah RM18 return... & kalau international depends la.. Ada yang serendah RM60 return...

Macam yang aku bgtau, international punya tax harga adalah berbeza.. Ikut airport & negara tuh sendiri...Harap maklum.. My next destination untuk next year dah ada 2, tapi domestic je pun... Tambang murah beb! hehe..Chow!
0 orang yang nak merapu jugak!: