Thursday, March 31, 2011

Bukit Tinggi - Day 2 - Istano Basa Pagaruyung

Ini adalah entry sambung2 dan agak panjang, dan jugak banyak gambar2..
Harap maklum..hihi



Seterus nya, masih di hari ke 2 jugak..meneruskan pejalanan ke Istano Basa Pagaruyung..okeh, kat sini aku sertakan sekali maksud nya yer...

Istano = Istana
Basa = Besar
Pagaruyung = Pagar Ruyung

Apa yg dimaksudkan dengan Istano nih? hehe...aku pun xtau..xsilap aku pak supir ada terangkan ari tuh, tp..memori aku tetiba boleh lost pulak..





Ha...nih, time on the way nak ke Istano tuh..ada jumpa sebatang pokok kelapak yg unik..nak tau apa yg unik? tengok gmba kat bawah nih...



Kat sini jer jumpa pokok kelapak batang nya berliku2 cam nih...hehe, setakat nih kata Malaysia xpenah lak aku jumpa..ker korg ada jumpa? cer bg tau aku meh...

Pastuh, teru pegi ke tempat batu Ustano Rajo Alam..Ustano nih adalah makam raja..sebab tuh di panggil Ustano..





Xjauh dari tuh pulak, teruskan pejalan ke tempat Batu Bersurat...org dulu2 kan, tulis atas batu kan..ala, yang macam batu bersurat kat Tengganu tuh..lebih kurang sama la...tp, nih kat Bukit tinggi pun ado jugak...





Yg atas batu tuh, kira macam traselate la apa yg tertulis kat batu tuh..aku x kuar pun, nengok dari dalam keta jer, lagi pun pago nya bukan bukak pun..hehe, nih pun snap dari luar jer...

Nexttt....tunggu pasnih..


Update : Full Pakej Bukit Tinggi




4 orang yang nak merapu jugak!:

yatie Awang said... [Jawab balik]

Ayung tak jumpa ke ngan pelakon2 kat sana hahah.....

Myaby said... [Jawab balik]

ayung,

aur kuning tu pasar dia. memang serabut gila.

dulu pon org sne yg gtau pasal pasar tu. 10 min cmtu dr hotel ambunsuri tu.

sbb masa tu niaga kain sulam padang. so amek stok kt sne.

hehe.

mommylavender said... [Jawab balik]

tggi jugak ayung ni ek? haha~ komen mommy lari tajuk sudah....hee

yuyu said... [Jawab balik]

gambar ko semua sama dengan percutian ayahnda dan bonda i. tempat lain xde ke??

hihi....