Wednesday, March 16, 2011

Passport Malaysia siap 1jam!

Bagi yang berminat nak melancong @ melencong ke luar negara, korg boleh dapatkan Passport Malaysia dalam masa 1jam...yer betul...1jam....xtipu!


Minggu lepas...awal2 pagi aku dh ke Jabatan Imigresen utk proses nak buat Passport..sebelum pegi, mmg aku dh siapkan borang, salinan k/p, gmba 2 keping, salinan surat beranak (saja sediakan awal2, takut kang dorg nak...aku x kose nak turun bawah carik mesin fotostat pepagi buta tuh...)

Tang gmba, daddy haku sebok duk cakap kena ambik gmba kat situ jugak..puas aku duk cakap ngan daddy, xpayah..bawak jer gmba yg sedia ada....aku nih malas betul nak ambik gmba yg siap cepat tuh..rasa macam x sesuaiiii..hehe..

Smpai situ, dekat 5mnet lagik kul 8..ambek nombor..pastuh terus nombor aku dipanggil...kira aku nih org yg 1st la..dh setel berurusan nak mohon passport, pastuh kena tunggu turn utk bayaran pulak..mmg xlama...dalam 8.05pg dh setel utk pembayaran...

Pastuh, kena tunggu sejam baru passport tuh dh buleh collect...
Tapi, itu pun begantung pada keadaan semasa la kan..
Nih sbb aku smpai pepagi buta....

Last year, aku teman kan member p buat passport...gila ramai org...sangat2 ramai...siyezzz...kitorg smpai dalam kul 10.30pg cam tuh, pastuh...tunggu turn adala dalam 2 jam..pastuh, nak tunggu turn utk bayar lagi sejam....pastuh, tunggu turn utk collect, org tuh tulis kat resit dalam masa 2 jam....hah, kesimpulan nya...berapa lama kitorg telah berada di Imigresen? Kalau nak di ikutkan kan aku cita nih, hampir 5jam kan..hehe, tp, kitorg xla sebebal tuh...tunggu pas abis pembayaran...teruk balik opis..next time mber aku tuh dtg tinggal nak ambik jer...tapi, bepeluh jugak la sementara nak tunggu pas dah abis buat pembayaran tuh..

Maklumat lanjut : klik Jabatan Imigresen Malaysia

Laaa nih, passport dah ada...skang tengah countdown lagi 7 ari nih naik belon...yeay! adiah dari mummy ngan daddy....


Muka bangga dah ada passport...
Cer teka mana aku nak p melencong melancong? hehe...


18 orang yang nak merapu jugak!:

yuyu said... [Jawab balik]

nak gu hendon ye kakak...

dok sana baek2 ye. sekarang donia tak stabil. di mana2 pon rasa tak selamat.

nway, selamat bercoti...

Cik Azizah said... [Jawab balik]

ayung nak g mane?? nak itot!! nak nek belon gak....huhu

Myaby said... [Jawab balik]

heh

g mne yeh?

ikot ikot ikot

hahahha

Wafiy Suzly said... [Jawab balik]

wohh gi jalan mane, bawak balik cenderahati pos kat rompin ni,hehe

Orang Kampung said... [Jawab balik]

wahhh lajunya siap...
ayung nk p japan ka??
hihihi

nuriz said... [Jawab balik]

sgt berpuas hati dgn servis yg cepat tu. Tak payah nak tunggu lama lama. kalau takda gambar boleh pi amik kat tempat imegeresen tu jugak.senang je.

Puan Kutu said... [Jawab balik]

msti pegi lombok.hehe jgn mare ayung!

iniialahaku said... [Jawab balik]

ni imigresen kat mana??smua ngeri ke???

p/s : hahaha...pendek rupenyer..hehe

HEROICzero said... [Jawab balik]

aduh. nak buat pasport pon, xtau nk g mne. =.="

wanbu said... [Jawab balik]

perghhh... saja suruh wish besday dia 24 Mac la tue hehe...

ada kena mengena ker yg aq tulis nie??? (^__^)

faiz said... [Jawab balik]

sekejap ye...dulu ambik 3jam kena tunggu..

pak long said... [Jawab balik]

salam...
amboi dah ada paspot....mesti makan angin jauh ni.....
appy selalu

Mutalib attholib said... [Jawab balik]
This comment has been removed by the author.
chii said... [Jawab balik]

jom g sopping2 kt guang zhou..* betul ke spell? :p

Anak Ulu Cheka said... [Jawab balik]

assalam

nak gi mana nih

ade kosong lagi tak nak ikut boleh?

nadia ar-rumaisha said... [Jawab balik]

wahhh bestnyer ayung......nak itut

Alexandriana Alia said... [Jawab balik]

wow, bestnya bleh melancong oversea. hehe