Friday, June 3, 2011

Insurans kenderaan, mana yang terbaik?


Skang nih, dah banyak sangat syarikat jualan insurans yang jual insurans pada kenderaan...mana yang terbaekk?

Bukan setakat syarikat wakil insurans jer, bank2 pun ada jugak yg jual insurans kenderaan pada pengguna..

My confusion now is...mana insurans yang terbaekk buat kenderaan?
Ada sesapa buleh jawab?

Setiap syarikat insurans tuh mesti ada kelebihan dan kekurangan masing2...tapi, aku xpenah ambek tau..hehe...sebab aku xpenah keja dengan mana2 syarikat insurans..insurans diri pun aku xda....camna pulak kan..hehe

2ari lepas smpai surat untuk renew insurans untuk kuda putih aku tuh...1st year renew, amount RM1k ++...aduihh, penat nak kumpul duit...tapi, nasib baik ada masa lagi nak kumpul smpai bulan 8 nih..

Korg kalau nk calculate sendiri amount untuk renew insurans korg, boleh klik kat : calculator. Korg boleh try calculate sendiri...senang! Nanti dapat bajet jumlah untuk insurans kenderaan korg. Kadar NCD utk kenderaan pesendirian pulak, boleh tengok cam kat bawah nih..

NCD = No claim discount

NCD untuk kenderaan pesendirian

1 tahun : 25%
2 tahun : 30%
3 tahun : 38.33%
4 tahun : 45%
5 tahun : 55%

Kadar2 nih suma di ambek dari : Kurnia.com

NCD nih la yg dapat mengurangkan amount untuk renew insurans kenderaan korg...tuh pun kalau korg x penah claim dan x penah telibat dengan mana2 eksiden...

Opss....skang nih wujud lagi kan insurans untuk 3party? tang yang tuh aku xreti camna nak kira..hehe, tapi...tenggiling merah kat umah tuh memang guna insurans untuk 3party. Nasib baik RM60 ++ jer...

Skang, boleh pilih mana insurans yg terpahat dihati..
Boleh kira sekali sebelum beli..hehe

Nak kongsi kan amount untuk jumlah untuk renew insurans korg pun boleh kat sini...hehe, drop komen okeh..:)

p/s: insurans nih jer yg buat mahal....nak renew roadtax kurang dari RM100. Kalau nak buat roadtax jer, insurans xnak xboleh ker? hehe....



8 orang yang nak merapu jugak!:

chichi said... [Jawab balik]

ayoyo...saya mengharap laki yg buat...soweeeiii

bujal X said... [Jawab balik]

he~~saya pun tak pernah amik tahu~~tapi saya pakai insuran amassurance~

Cik Azizah said... [Jawab balik]

tu la pening jijah nak renew insurans persona tu hujung tahun..tu pon agak2 mencecah >RM1k. tak reti nak kira la yunk..huhu persona tu jijah pakai takaful ikhlas..

AYuNG said... [Jawab balik]

@chichi
huhu...senang kan ada org buleh tlg buatkan..:)

@bujal X
erm..baik! :)

@Cik Azizah
Tuh la..kena stat ngumpul duit tuh..:)

puanbee said... [Jawab balik]

ambik takaful , sbb kalao excident ke apa nak claim tu cepat ..dr pengalaman byk yg cakap gitu ..

Bigdaddyz said... [Jawab balik]

tak kisah asal kan tercover..

AYuNG said... [Jawab balik]

@puanbee
okeh..thanx 4 the opinion..:)

@Bigdaddyz
mkna nya mana2 sama jer ke...:)