Thursday, March 31, 2011

Bukit tinggi - Jam Gadang

Ini adalah entry sambung2 dan agak panjang, dan jugak banyak gambar2..
Harap maklum..hihi



Jam Gadang nih la kira macam simbolik bukit tinggi selain dari kain sulam2...Terletak betul2 kat tengah2 pekan bukit tinggi...





Berdekatan dengan jam gadang tuh, ada shopping complex...ramayana nama shopping kompleks tuh...sama jer macam yg ada kat malaysia...



Kat situ jugak, ada pasar atas..org2 minang sebut pasa ateh...Pasa ateh nih macam pasar payang kat ganu...ada kedai2 kecik kat dalam tuh...boleh beli apa yg korg teringin nak beli...jangan lupa, kena tawar harga...baru la bebaloi2...



Kat depan jam gadang tuh, ada keta kuda....kalau kat Malaysia tekenal ngan keta lembu, tuh pun kat melaka la baru jumpa keta lembu tuh...tp, aku tak tau la skang masih ada lagi ke x keta lembu kat melaka...kat sana pulak, dorg pakai keta kuda...kat kuda tuh, siap ada bekas utk kuda tuh melepas....jadi, xla la kuda tuh mengeluarkan sisa toksid nya kat merata2..hehe..



Ohh yer, kalau korg ke Bukit itnggi..mmg tempat2 nih la yg akan di bawak oleh pak supir...suma tempat2 yg aku tunjukkan kat sini, mmg temap tumpuan pelancong..jugak, tersimpan sejarah nya yg tersendri...hehe..

Harap Maklum..


Update : Full Pakej Bukit Tinggi




3 orang yang nak merapu jugak!:

Puan Kutu said... [Jawab balik]

uii macam kt mlaysia jugak jam beso tu..kt parit buntar ada..kt sg petani ada..kt kota tggi ada.hehe..

HEROICzero said... [Jawab balik]

hahahaha jam ni femes kot!

khairul said... [Jawab balik]

best la..nanti kita p dating 2 kat ctu erk :)