Monday, April 25, 2011

Hati-hati dengan produk kulit anda

Kali nih nak becerita dengan produk kulit..
Cerita ini adalah bedasarkan pengalaman..kisah benar nih..hehe

Tahukah korg produk kulit yg korg pakai ada expired date nya?
Tahukah korg sebarang produk kulit pun mengandungi bahan kimia walau pun sedikit?
Tahukan korg apa akan jadi kalau produk yg korg pakai tuh dah expired??

Banyak sangat soklan kan...

Aku ada pengalaman pakai produk kulit yg dah expired. Nih yg aku nak share bagi korg tau supaya berhati2 dengan sebarang produk pun yg korg pakai...x kira la jenama apa, mahal atau pun murah...setiap barang sama jer...suma tertakluk pada bahan yg terdapat dalam sesuatu produk.

Untuk kulit muka, aku cuma menggunakan pencucui muka jenama CNI (RJ facial wash) dan pelembab muka (RJ Moisturizer). Kedua2 nya aku pakai produk CNI. Aku pakai produk nih sejak form 4 sampai skang..dah lebih 10 tahun..sebelum nih aku pakai produk nih mmg xda apa...kulit muka aku pun okeh jer...

Daddy aku nih jenis kalau beli barang, suka beli banyak2...kalau aku mintak beli kan pelembab ker pencuci ker, mmg biasa nya daddy akan beli 2 3 stok letak kat umah...

Nak di jadikan cerita nya, ujung tahun lepas..pelembab yg biasa aku pakai dah abis...aku pun ambek la stok yg sememangnya ada kat umah...bila pakai yg baru jer, terus aku rasa naik bintik2 kat muka...aku ingat kan biasa jer la...mungkin gegatal biasa...dan aku pun x syak gegatal tuh sebab produk tuh sbb macam yg aku cakap, dah lama sangat guna produk tuh...

Ntah macam mana, ada 1 ari time aku kat opis, secara x sengaja cek la expired date kat botol pelembab tuh...tengok2 tarikhnya, memang dah expired...xsyak lagi..muka aku jadi sbb kan produk yg dah expired...


Perhatikan mahkluk dalam gelung merah tuh...klik gamba untuk lebih tumbesaran..atau lebih afdal guna Ctrl + Klik utk open new tab..



Kita zoom kasi jelas sikit nengok gamba makhluk tuh....klik Ctrl + klik utk lebih tumbesaran..



Cam nih la keadaan aku sepanjang kat opis...gamba diambek dari entry nih

Jumpa pakar kulit, Klinik Dr Badsha kat Semban..Badsha kata kulit aku di sebab kan jerawat...aku pun ikut kan jer la kata doktor tuh...guna ubat yg dia bagi, hambekkkk...makin teruk kulit aku...sampai 1 tahap, xsanggup nak p opis..xsanggup nak turun minum...malu punya pasal...pastuh, tiap kali kat opis...mesti aku bawak 1 towel kecik nak tutup2 ckit kat bahagian muka...tp, xda funtion pun sebenarnya...org still nampak jugak! Ubat kat klinik tuh kena dalam RM100 cam tuh....nak elok punya pasal, aku ikut kan jugak........

Aku tanggung suma bendalah yg ada kat muka tuh hampir dekat sebulan jugak la...bukan senang nak elok..mummy aku ajak pegi klinik lain pulak..sudah nya pegi klinik biasa jer...doktor tuh bg ubat dalam harga RM30 sahaja...selang 2 3 ari, kulat2 yg ada kat kulit ilang sikit2...alhamdulillah..tapi, makan masa jugak la kulit nih nak kembali normal..nak ilang2 kan bekas2 kulat tuh bagai...dalam masa seminggu pulak....

Moral of this story....cer tengok produk2 korg....elok lagi ker tak...kekadang benda yg kita guna dah lama, kita pun xpasan kan bila expired nya...

Nak ker kulit muka korg jadi macam tuh??
Kompom xnak kan.....

Mencegah lebih baik dari terkena!






12 orang yang nak merapu jugak!:

yatie Awang said... [Jawab balik]

betullah, aka nak ceklah nanti, tq atas peringatan

Puan Kutu said... [Jawab balik]

isk tobat tak nak.takutnya!

HEROICzero said... [Jawab balik]

hee. tak payah pakai produk2 neh. cukup cuci muka jek. jgn kasi kulit muka berminyak.

MrS. F!zA said... [Jawab balik]

uish..kita mmg tk sgka kan..yelah mna nk igt check expired date..kalo mknn mmg la check kan..

b a m b a m ' s said... [Jawab balik]

huishhh.. agaknya muko den yg timbul jerawat lately nie sbb produk exp jugak kot ek..uhukkk~

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said... [Jawab balik]

thanks atas peringatan...

pasal muka ayung tu bawa2 bersabar yer..

insyaallah akan pulih juga nanti cuma amik masa sket..

AYuNG said... [Jawab balik]

@Linda Rahim
hihi..udah cek produk nya??

@yatie awang
welkem kak..:)

@puan kutu
mmg takut..kena cegah tau! hehe..

@HEROICzero
yes! betul lakot..hihi, tp kekadang air pun tecemar...camno tuh? hihi

@Mrs Fiza
betul tuh...sbg ingatan...:)

@bambam's
hehe..tang tuh no komen, mybe perubahan harmon jugak kot..

@GKSB
alhamdulillah, dh ok..:)

@wafiy suzly
yola tuh...:)

khairul said... [Jawab balik]

baru prasan ada tut kt muka ayung

AYuNG said... [Jawab balik]

@khairul
hehe...last year tuh bang..:)

Nazihah Hassan said... [Jawab balik]

Nak tanya, kalau pegi klinik biasa tu, nak cakap apa eh? Cakap kita ada masalah kulit k?