Friday, September 9, 2011

Perihal top-up

Malam tadi dah pun di umumkan sesapa yang menggunakan perkhidmatan topup akan di kenakan cukai sebanyak 6%..

Makna nya:

Kalau korg beli topup RM 5, korg kena bayar RM5.30
Kalau korg beli topup RM10, korg kena bayar RM10.60

Payah la cita...korg tengok je la table kat bawah nih..

Sumber dari sini


Amount yang sen2 tuh kena la sediakan dari awal...terpaksa la pulak nak mencarik syiling2 hangkut p kedai topup jugak....Kalau dulu, beli topup bawak sekeping jer duit ketas...laa nih, hangkut la syiling sekali..

Tapi...
Bukan tuh yg aku nak cita sebenarnya..

Sebelum nih..
Penah x korg beli topup kalau kat kedai2 biasa kan, harga topup RM5..kedai tuh jual RM5.50..penah x?? Kalau beli topup RM10 pulak, kedai tuh jual RM10.30...

Okeh, kat area sini memang selalu sgt aku jumpa kedai yg menjual topup nak ambek untung lelebih...Bukan kat area sini jer, tapi...ari tuh aku penah jugak beli topup kat area semenyih pun ada kedai yang jual camtuh jugak...

Aku penah jugak buat aduan dulu...tapi, rasanya xdak apa2 tindakan pun...sama jer...kekadang adik aku beli topup pun..masih di kenakan sen2 jugak...

Sekarang nih pulak....
Pihak yg bekenaan dh kenakan cukai 6% terhadapa sebarang pun jumlah topup kan..

Maksud aku macamnih..

Kalau korg beli topup RM10..tapi korg kena bayar RM10.60, tapi kalau mcm yang aku cerita kat atas tuh..kalau beli pulak kat kedai yang nak untung lelebih..tambah pulak lagi 50sen..maknanya, utk harga topup tuh jer dah kena bayar RM11.10..betul x??

Dulu2 aku ingat lagi, pasal topup nih dah penah kecoh...seingat aku time tuh...pihak berwajib penah cakap...contoh: Kalau kita beli topup RM10, kita tetap kena bayar RM10 tapi jumlah nilai yg ada dalam topup tuh RM9.40..makna nya jumlah cukai tuh di tolak dari amount topup yang kita beli tuh....simple kan?? Xpayah nak usung syiling p kedai topup...

Tapi, skang nih dah berkuatkuasa pulak kena bayar 60 sen tuh...
Adoihhh...


[ada cara yg senang, kenapa perlu di susahkan??]



Chow!!



10 orang yang nak merapu jugak!:

khairul said... [Jawab balik]

kerjaan dh x dak duit tu Ayung

NM02 said... [Jawab balik]

lagi senang dorang tarik dari nilai yang kite t.up tu kan

Wyna Nubies said... [Jawab balik]

aS sALAM,

Kesian sungguh siapa yg guna hendset...nasib baik wyna tak guna hendset..membazir kott..

so,boikot henset dan prepaid...guna telefon awam..wahhaha~

Cik Bambam said... [Jawab balik]

tul2.. nak kenakan tax x kisah lar sgt... sbb bnda skang pon smua kena tax.. mslhnya.. tolak ar dr rm10..senang aku nak bw duit kertas woi..!! huhu

Cik Azizah said... [Jawab balik]

yup..senang tolak terus amaun 60sen dr rm10 tu..xpyh la nak susahkan rakyat!


kalau topup pakai banking kena cas jugak tak ayung??

Bui Junaidi said... [Jawab balik]

nasib baek kak bui guna bil..hehehe

chii said... [Jawab balik]

chii penah kena gak..tu kalo kita beli topup guna kad..kalo yg masuk terus through sms..tade charge dikenakn pun..tp xde la byk sgt mcm ayung..hanya doploh sen je :D

juelee said... [Jawab balik]

bese la.. kerajaan sume nak cukai.. benci tau.. gaji akak cukai je dah potong bape.. caitttt sabor aje la

nuriz said... [Jawab balik]

depa nak tangguh sekejap benda ni, bila nak buat tak tau..mesti diorang buat jugak ni, nak untungg