Wednesday, November 9, 2011

Palembang, INDO

Ari petama kitorg smpai, dah lewat petang....smpai motel dah malam...kenapa aku sebut motel? Tang tuh nanti aku cita..

Keesokan ari nya...kitorg meronda2 bandar Palembang...kat sana dorg sebut "bandara" means bandar la....Kitorg xambek pakej pun ke sana...kena jalan2 sendiri jer...sebelum nak p bandar tuh, daddy dh tanya org kat motel tuh cmna nak p bandar..kena naik angkot..

Xtau apa tuh angkot?

Angkutan Kota - Angkot (gamba gugel)


Dalam angkot, muka pura2 gembira padahal dalam hati....ehhh, kenapakah aku ada dalam angkot nih?


1st time naik angkot..aku rasa sepanjang kat sana dah rasa mcm org sana dah..haha, kena kejar2 naik angkot...pastuh duk kat dalam angkut tuh....kadang2 smpai 15 org kat dalam tuh..padat wehhh....Murah jer naik angkot nih, dalam 2,500rp..convert duit kita dlm 90sen jer sorg...Kalau sewa keta utk sehari dlm 600ribu rp..convert duit kita dlm rm210..mahal gilak kan...Hehe, naik angkot dpt la cut cost sedikit sebanyak kan..

Sampai jer bandara, pegi la melawat tempat2 yg ada kat sekitar tuh....antara yg menariknya:

1. Jambatan Ampera (Ampera tuh maksudnya Amanah Penderitaan Rakyat)


Mengikut sejarah dulu2 jambatan nih org2 tempatan la yg bina...dulu jambatan nih bila ada kapal lalau kat bawah tuh, jambatan nih boleh ternaik...tuh dulu punya cerita...dah nama nya sejarah kan..




2. Benteng Kota Besak - Nak cerita cmna pun aku xtau, meh baca sini meh


Guna kamera kurang canggih, gini la hasilnya..


3. Muzium Sultan Mahmud Badaruddin 2




Masuk kena bayar....murah jer, dalam 70sen jer sorg utk dewasa..kanak2 1/2 price okeh..



Dalam muzium, ada bapak nih akan bawak korg tengok sejarah2 tuh & jugak cerita serba sikit pasal sejarah kat sana...tapi, jgn lupa sediakan sikit duit tip...tuh mesti...dlm 20ribu rp bersamaan RM7 duit kita..



Time nak begamba dalam muzium, tetiba muncul pulak bebudak nih suma nak join sekaki begamba...nih anak2 palembang...




4. Masjid Agong (nih kira masjid negeri dorg la nih..)


Suasana sekitar masjid agong nih...org memang ramai....tambahan pulak time nih ari jumaat...makin la ramai org utk sembahyang Jumaat..



Kalau korg nmpak dlm gmba tuh ada budak2 pegang bekas kan...tuh dorg nak mintak sedekah...daddy aku cakap, kalau dah stat bagi sorg, nanti yang lain tuh berlari dtg kat korg nak mintak jugak...



Nih pulak jualan depan masjid....adik aku ckp..spoket moto pun ada jual depan masjid..haha, sini ada?


5. Pasar 16 ilir (lebih kurang cam pasar payang ker, pasar siti khadijah ker & kawasan yg sewaktu dengan nya..)





Dalam tuh sesak gilak org..memang ramai yg teramat sgt..pastuh, panas pulak tuh....puas jalan dari 1 tingkat ke tingkat yg lain...xtau nak carik apa kat dalam tuh..nak cari souvenir pun xjumpa...Last2, bila penat...terus kuar...xlarat dah nak duk lelama kat dalam tuh..



Ketupat, xtau la kat sana dorg panggil apa....yg pastinya ketupat yg tuh dorg gunakan daun tua..hehe, tgk kaler daun pun tau kan..



Nih tempat nak naik bas dorg...nmpak mcm teratur kan...naik tempat lain, turun pun tempat lain kan...tapi, sebenarnya.....xla seindah yg disangka...berebut2 jugak..


Dah abis dah....tuh jer la tempat2 yg kitorg pegi jalan2 kat sana....siyezz, time pegi pasar ilir dorg tuh...memang xda menda....maksud aku, bukan la langsung xda apa....cuma, xda menda yg beza dr tempat kita....baju2 yg dorg jual pun, baju2 mcm kat pesta thai tuh...

Kat tepi2 jalan pulak...ada jual buah-buahan...buah salak kat sana, memang sedap....beza yg jual kat jln chow kit tuh..hehe....sedapppp gila...pastuh, ada jugak beli buah mata kucing, pun sedaaapppp bangettt! Manis....Pastuh ada jugak beli buah limau, haaaa...yg tuh xsedap...rasa manis pun x, rasa masam pun x..xtau nak kata rasa apa..Pastuh, ada beli buah epal ijau....epal dorg kecik2, rangup betul...pun sedaaappp jugak!

Tuh jer la kot yg kitorg beli....beli buah pastuh balik motel abis kitorg kejakan..hehe, x sempat bawak balik pun...

Ehhh..pasal makanan sambung entry lain pulak ek..
Chow!



17 orang yang nak merapu jugak!:

Kathy Tuah said... [Jawab balik]

kesian lak tgk budak2 tu mntak derma kan? tapi tu lah, nnti kalau kita bagi sorang, yang lain mesti nak jugak..huhu

abah khalisha said... [Jawab balik]

wah sonoknya ke sana..tk pernah sampai lg ni

Cik Azizah said... [Jawab balik]

peh ayung!! bercuti beb! seronoknya ke indonesia!

khairul said... [Jawab balik]

berapa jam night flight ayung ?

Alycia said... [Jawab balik]

salam.. wahhh, syoknya jalan2...

tq ekk singgah blog Alycia ;)

Tihara said... [Jawab balik]

nice view kat jambatan tu..

JEMPUT JOIN GA DI BLOG AKAK..SIMPLE GA JE..ADA 10 HADIAH MENANTI :)

alongxp said... [Jawab balik]

belila dslr sebijik... br puas shoot...

herry susanto said... [Jawab balik]

menarik juga yah kota palembang., pengen berkunjung kesana.. :)
kpan2 aku kasih tau juga deh keadaan di surabya..

salam kenal., aku anak surabaya

LiLy @ MumMyQiStInA said... [Jawab balik]

wah..bestnye jalan2 ke palembang.
meriahnye kat sana..

Cik Bambam said... [Jawab balik]

org minta derma tuh.. kat mana2 negara pon cenggituh kan.. :P

AYuNG said... [Jawab balik]

@alongxp

kalau la dslr tuh murah...udah lama ku beli tahu! haha..

King Frog said... [Jawab balik]

ina...banyak nyer gambo kat hindon..
banyak betul tempat pegi ek..hihihi kirim salam kat kwn2 ofis..3hb nnt baru akak naik ye..

naznaz said... [Jawab balik]

Kepada sapa sapa yg tak pernah melawat indonsia marilah ikut saya ke padang bkt tinggi sumatera barat.pada 5 jul sampai 8 jul 4 h 3 m all in dgn tiket rm 980 (dah masuk a.port tax di padang masa nak balik).hubuni naz 013 6900488.cepat tempat terhad. Pasport mesti valid pertengahan jan 2013 ke atas.

Novan Sahputra said... [Jawab balik]

Akak, bandara tu maksudnye bandar udara, a.k.a lapangan terbang. Kalu yg akak maksud bandar dlm bhs melayu, diorg sebut kota.

Novan Sahputra said... [Jawab balik]

Akak, bandara tu maksudnye bandar udara a.k.a lapangan terbang. Klu yg akak maksud bandar dlm bhs melayu, kami org sebut itu "kota"... Salam perkenalan akak ^_^

jandkp said... [Jawab balik]

wah bestnya ke kota palembang,kota yg saya teringin pergi,tapi xtau la bila,untunglah dah dapat jejak kaki kesana,tapi ada satu error tu,bandara tu bermaksud airport atau lapangan terbang,bukan maksudnya bandar..hehe