Monday, November 14, 2011

Panti Asuhan, Palembang - Indo



Masih lagi cita pasal palembang x abih2..hehe, minggu lepas aku kekekangan masa nak up kisah nih suma..padahal ada lagi cita2 yg aku x up kan lagi kan...Meh sini aku nak sambung balik...sapa sudi sila baca....xsudi? Duk dendiam..

Ari ke 3 kitorg kat sana....nak pulak melawat ke rumah Panti Asuhan...Panti Asuhan nih maksud nya macam umah anak2 yatim la....tapi, umah anak yatim dorg stail swasta punya...Kalau kat tempat kita, ada ker umah anak yatim swasta? Kurang arif pulak aku..

Kenapa kitorg p panti asuhan nih??

Sebab....dulu2 daddy penah datang dan behajat nak datang balik ke umah panti asuhan nih kalau dia lulus exam menda ntah time tuh....Tup2 time tuh lulus plak exam tuh..nih dtg kira bayar niat la nih...Dah niat nk dtg balik kan, nak x nak...kena la p jugak..


Time baru smpai...daddy tunjukkan gmba time dia dtg ngan rombongan dia dulu2...yg agak berusia tuh..tuh la ibu kat umah tuh...means owner la...ibu tuh la yg bukak umah tuh sbb dulu pun dia di besarkan di panti asuhan...





Adik nih kira macam ketua antara budak2 dlm umah tuh....nih tgh bacakan doa selamat ckit...Dalam umah tuh ada lebih 30 org anak2 yatim..



Lepas dah berdoa...kitorg p la nengok2 kat belakang umah asuhan tuh...nih keadaan kat belakang dorg....tempat makan...hnya pakai kayu jer



Nih pulak kamar tidur dorg...



Belakang umah...xpasti pulak air yg dlm kolam tuh dorg gunakan utk apa...sama ada utk mandi @pun nak mencuci



Begamba kenangan sebelum berangkat....


Melihat kedaifan dorg....syukur sgt dgn kehidupan sendiri...walaupun kitorg nih bukan dr golongan yg senang, tp...ingat la....ada yang lebih susah dari kita....


Chow!

8 orang yang nak merapu jugak!:

bujal X said... [Jawab balik]

300 orang? tidur mesti bersesaak2 tu~~

eB ezrin said... [Jawab balik]

betol, benda2 gini lah wat kiter sellau kena insaf kan

Cik Bambam said... [Jawab balik]

untung lar anak2 yatim kat Malaysia nie.. kat sana serba kurang kan.. pernah gak dgr cerita kat umah anak yatim kat Msia nie.. baju2 terpakai kita bg dorang wat alas kaki jek dik non.. =.='

Cik Azizah said... [Jawab balik]

alahai kesiannya mereka..siapa lah nak hidup yatim piatu kan. Alhamdulilah kita bersyukur dengan nikmat yg Allah bagi ni..

HEROICzero said... [Jawab balik]

good ! =)


*teringat lagu Panti Asuhan tu . hehe