Tuesday, March 29, 2011

Bukit Tinggi, INDO - Day 1 - Pusat Dokumentasi....

Ini adalah entry yg besambung2 dan agak panjang, jugak banyak gambar2..
Harap Maklum..hihi

Sampai2 jer kat Minangkabau airpot, kul 9pg waktu Malaysia....pak supir dah tunggu kat luar...kat sana, kitorg dapat naik avanza..hehe, kalau kat sini ha..paling kuat pun aku penah naik van venete jer..hehe, tuh la yg paling beso penah aku naik...rasa macam mewah sangat pulak kat sana... Bercerita pasal pak supir...rasa nya suma dh tau kot supir nih apa...supir nih kira macam driver la kat sini...pak supir kitorg nih xda tua mana pun...lahir dalam tahun 80-an juggak..lebih kurang tua dia 2 3 tahun dari aku jer....petah berbahasa Malaysia...dan jugak peramah... Dah selamat sampai ke bumi Indonesia...perut masing2 pun dh stat laparrr.....singgah bekfes kat Rumah Makan Lamun Ombak...di sebab kan kitorg makan untuk bekfes, jadik x ambik la set2 makan yg penuh 1 meja tuh....utk yg tuh, makan tengah ari kang aku cita yer... Lepas bekfes, teruskan pejalanan ke Bukit Tinggi...dari Padang airpot ke Bukit Tinggi sebenar nya ambik masa dalam sejam lebih jer kot....cuma 79KM kalau x silap aku bak kata pak supir...

Sebelum ke Bukit Tinggi, singgah dulu kat tumpuan pelancongan iaitu Pusat Dokumentasi dan Informasi Kebudayaan Minangkabau Padang Panjang..tempat tuh kira macam tempat sejarah la..kat situ la teletak nya segala2 cerita2 yg berkaitan dengan Rumah Minangkabau...asal usul Minangkabau...dan segala2 nya la...time melawat kat situ, ada org yg tukang bagi penerangan...lepas org tuh bg penerangan kena bagi tips la pulak kat org tuh...Daddy haku bagi Rp20,000 besamaan dalam RM7 duit kita..bagi dorg kat sana Rp20,000 tuh dah cukup bemakna dah bagi dorg...Kalau bg kita kat sini, ada org yg bg penerangan yg cenggitu, kita xyah bg tips pun kan..hehe... Berdekatan dengan Pusat Dokumentasi tuh, ada jambatan gantung kat jalan depan sikit dari situ...pegi sna utk begambo2 jer..jmbatan gantung sana, statik...tp, boleh jugak goyang2 cam yg kat sini... Pasnih, kita smbung pasal makan tengah ari pulak yer...


Update : Full Pakej Bukit Tinggi





8 orang yang nak merapu jugak!:

nuriz said... [Jawab balik]

teringin nak pi sana le..Bukit Tinggi, makan masakan kat sana

Myaby said... [Jawab balik]

tatau kenapa.

nasi goreng kt sne macam sedap

hihi :D

*dasar pelahap*

Puan Kutu said... [Jawab balik]

best jugak ekk bkt tggi..:)

makdara TERdiva said... [Jawab balik]

pun tak bleh masuk tekak jus alpokat tu..pekat bebenor!

wah! jln2 indon rupanya dia...

wanbu said... [Jawab balik]

ermm... best! best!

teringat plak masa gie Medan aritu huhu... ai miss the experiance (tul ke eja nie) hehe

pesanan tuk ayung :-
- klu riki barang tue jgn tawar harga kalau xnak beli. karang abis dia ngikut jer kemana-mana sampai u beli.... mmg merismaskan!

chii said... [Jawab balik]

laalala...manaja nye suap2 eh..
tp lawa ar struktur bangunan kat sana..hurm..bila la dpt g ke sana plak ni